Κοινωφελής Εργασία

Πληροφορίες σε σχέση με τη Νέα Γενιά Προγραμμάτων

Η νέα γενιά προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας απευθύνεται στον σκληρό πυρήνα της ανεργίας που αποδεδειγμένα δε βρίσκει δουλειά στον ιδιωτικό τομέα. Αφορά δηλαδή στους μακροχρόνια ανέργους, ανέργους μεγάλης ηλικίας, με χαμηλά τυπικά προσόντα και με πολύ χαμηλό εισόδημα.

Η διόγκωση της μακροχρόνιας ανεργίας τροφοδοτεί την αποθάρρυνση των ανέργων και την επακόλουθη έξοδό τους από το εργατικό δυναμικό. Έχει διαπιστωθεί ότι περίπου το μισό της ροής από την απασχόληση προς την ανεργία και την μακροχρόνια ανεργία μεταφράζεται σε έξοδο από το εργατικό δυναμικό, διότι (α) ο μακροχρόνια άνεργος παραιτείται από τη διαδικασία αναζήτησης εργασίας και (β) διότι οι πιθανότητες πρόσληψης ενός ανέργου από μία επιχείρηση μειώνονται όσο αυξάνεται ο χρόνος παραμονής του εκτός εργασίας. Πέραν των αρνητικών επιπτώσεων που προκαλεί η μακροχρόνια ανεργία στον ίδιο τον άνεργο, η υπερσυγκέντρωση μακροχρόνια ανέργων οδηγεί παράλληλα σε μαρασμό την τοπική οικονομία και στην επιδείνωση των κοινωνικών συνθηκών.

Η νέα γενιά προγραμμάτων αποσκοπεί στην υποστήριξη της διαδικασίας επαναφοράς του ανέργου στον χώρο της εργασίας, συνδυάζοντας την αναβάθμιση του γνωστικού του επιπέδου με την προσφορά μιας θέσης εργασίας σε μετρήσιμα κοινωφελή έργα για την τοπική κοινωνία. Για πρώτη φορά, το πρόγραμμα είναι 8μηνης διάρκειας με ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, όπως κατοχυρώθηκαν έπειτα από νομοθετική πρωτοβουλία της Αν. Υπουργού Εργασίας, Ράνιας Αντωνοπούλου. Παράλληλα, για πρώτη φορά, τα νέα προγράμματα βελτιώνουν το βιογραφικό των ανέργων μέσα από προγράμματα κατάρτισης στην Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας και συμβουλευτικής στην «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα».

Χαιρετισμός Ράνιας Αντωνοπούλου - Αν. Υπουργού Εργασίας

Κοινωφελής Εργασία
Boss

Τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας θέτουν τους Δήμους στην υπηρεσία των ανέργων.

Δεν καλύπτουν τις ανάγκες των Δήμων, αλλά πρωτίστως τις ανάγκες των ανέργων.

Η νέα γενιά κοινωφελούς εργασίας επανέφερε στην εργασία 43.000 άνεργους, προσφέροντας τους, τον βασικό μισθό με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, σε μία εποχή που κυριαρχούν οι ευέλικτες μορφές εργασίας και εργαζόμενοι περιμένουν μήνες να πάρουν τα δεδουλευμένα τους. Άνθρωποι που είχαν να εργαστούν για περισσότερα από δύο και τρία χρόνια, άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη αλλά καμία ιδιωτική επιχείρηση δεν τους προσλαμβάνει, εργάζονται πλέον για 8 μήνες, σε μετρήσιμα κοινωφελή έργα για την τοπική κοινωνία.

Είσοδος/Εγγραφή στο Forum

# Online Χρηστών

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 24 επισκέπτες και κανένα μέλος